Voedingsadvies multipele sclerose (MS)

 In de natuurgeneeskunde heeft een zekere dr. Evers een dieet ontwikkeld dat nu door zijn zoon in het multipele sclerose ziekenhuis in Duitsland wordt toegepast. (Klinik Dr. Evers). In deze kliniek bereikt men gunstige resultaten (genezingspercentage rond de 95%).  Dit werkt echter alleen voor patiënten die helemaal in het beginstadium zijn, wanneer het lopen nog maar licht gestoord is. Bij patiënten die al verder zijn voortgeschreden in het ziekteproces en inmiddels al in een rolstoel zijn beland is het percentage van verbetering met het Eversdieet nog slechts 2 %. Vaak wordt er een combinatie gemaakt met enzymtherapie.
Hieronder volgt een dieet zoals het door dr. Evers wordt voorgeschreven. Dit dieet komt ook gedeeltelijk overeen met een algemeen natuurlijke voeding zoals men in de natuurgeneeskunde voorstaat.
Omdat M.S. een ernstige ziekte is, is het verstandig om hierover een natuurgeneeskundige te raadplegen voor verder advies en begeleiding.

Het dieet van Dr. Evers in het kort

Alles zo mogelijk onbespoten, van biologische teelt.
Groenten – Gebruik alles rauw, zoals wortelen, rode bieten, uien, rammenas, radijs, koolraap, knolselderij, jonge erwten en peultjes, komkommers, augurken, tomaten, courgettes.
Fruit – Gebruik weer alles rauw en vers: appelen, peren, kersen, pruimen, druiven, aardbeien, bosbessen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, bramen, frambozen, cranberries (veenbessen), abrikozen, ananas, echter zo veel als mogelijk binnenlands fruit gebruiken.
Noten en zaden – Zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes, paranoten, amandelen, kokosnoot, (pinda’s zijn geen noten!)
Granen – Tarwe, rogge en soja (alles gekiemd) en grove havervlokken.
Zuivel – Verse rauwe melk (geen melk uit supermarkt) roomboter (eventueel van geiten- of schapenmelk), hangop (zelfgemaakt), slagroom (zonder suiker).
Eieren – Rauw gebruiken (alleen van scharrelkippen, misschien moet men hier tegenwoordig een kanttekening bijzetten i.v.m. salmonella)
Olie – Koud geslagen saffloer-, zonnebloem-, tarwekiem- of maisolie.
Dranken – Water, vruchtensap (zonder suiker of conserveermiddelen), kruidenthee.
Brood – Volkorenbrood (oudbakken): maximaal 125 gram per dag.
Honing – Alleen slingerhoning, dus onverhit.
Kruiden – Peterselie, kervel, paprika.
Zuidvruchten – Alleen als aanvulling gebruiken als er weinig binnenlands fruit is: citrusvruchten, grapefruit, ananas, krenten, rozijnen, dadels, vijgen.

Niet toegestane voedingsmiddelen zijn:

• Bladgroenten zoals sla, spinazie, andijvie, e.d.;
• Steelgroenten zoals rabarber en bleekselderij;
• Koolsoorten zoals witte, rode, groene, chinese en boerenkool en spruitjes;
• Aardappelen;
• Witmeel: witbrood, koek, koekjes, beschuit, macaroni, spaghetti, bami, enz.;
• Zuivel: margarine, kwark, kaas e.d.;
• Peulvruchten: alle, behalve de groene erwt;
• Smaakstoffen: zout, peper, suiker (ook rietsuiker), mosterd;
• Dranken: koffie (ook vruchtenkoffie), thee, cacao, alcohol;
• Conserven: bevatten vaak conserveermiddelen en suikers, bovendien niet vers;
• Vlees: alle vleessoorten, worst, vleesbouillon, maggi;
• Vis en schelpdieren.