Spijsvertering

De spijsvertering begint in de mondholte, waar de tong al smaken herkent en de spijsvertering aanstuurt in wat er komen gaat.

Maag
Via de slokdarm daalt het voedsel naar de maag. De ingang van de maag is een slijmvliesklep, die door uitrekking, maagzuur of verkeerd eten kapot kan gaan. Een kapotte maagklep beschermt de slokdarm minder tegen zuurbranden. De functie van de maag is voor-verteren, door het voedsel te kneden en te vermengen met zoutzuur. Bijkomstig voordeel is dat eventuele bacteriën in het voedsel worden vernietigd door het maagzuur.

Dunne darm
De dunne darm ligt onder de maag en vult het grootste deel van de buikholte op. Zij is circa 6 meter lang. De dunne darm is sterk geplooid en ontvangt sappen van de gal en de alvleesklier met enzymen voor de vertering, maar maakt zelf ook talloze enzymen. De enzymen zorgen dat koolhydraten, vetten en eiwitten verteerd kunnen worden. Daarnaast neemt de dunne darm de noodzakelijke vitaminen en mineralen op.

De lymfe in de gehele darm is samen met de darmflora verantwoordelijk voor 95 procent van onze weerstand. Een belangrijk feit in deze tijden: zorg voor je darmen is zorgen voor je weerstand.

Dikke darm
De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en ligt als een soort omgekeerde U in de buikholte. Via een klep, de overgang van dunne naar dikke darm, komt het restvoedsel in de dikke darm. Dit restvoedsel bestaat uit voedseldelen die niet door de dunne darm opgenomen kunnen worden, zoals vezels. In de dikke darm worden water, zouten en vitamines aan dit restvoedsel onttrokken en aan het bloed afgegeven. Hierdoor is de ontlasting, tegen de tijd dat het de endeldarm bereikt, ingedikt. In de dikke darm komen grote hoeveelheden darmbacteriën voor.

Lever
De lever is een groot en massief inwendig orgaan en deze weegt bij een volwassen persoon 1,5 kilo. De lever ligt rechtsboven in de buikholte, naast de maag. De lever is bijzonder rijk aan bloedvaten. Er stroomt per minuut ongeveer 1,5 liter bloed door de lever. Een van de belangrijkste bloedvaten is de poortader, die het bloed aanvoert van het hele darmstelsel.Dit bloed bevat voedingsstoffen die vanuit de darm in het bloed zijn opgenomen. Via de poortader komen deze voedingsstoffen de lever binnen. De lever kan de voedingsstoffen opnemen, ontgiften, bewaren en/of weer afgeven aan het bloedvatsysteem.

Verder maakt de lever gal aan. Deze vloeistof wordt afgevoerd uit de lever naar de galblaas. De galblaas slaat het op en geeft het als nodig af in de dunne darm. Gal vloeistof speelt een belangrijke rol bij de vetvertering. In de lever spelen zich ongeveer 600 verschillende chemische processen af.
Zonder lever kan de mens niet leven.

De lever speelt een essentiële rol bij vele processen.

  • Koolhydraatstofwisseling
  • De lever is in staat om suikers(glycogeen)  die niet direct nodig zijn tijdelijk op te slaan in de levercellen.
  • De lever speelt daarmee een belangrijke rol bij het constant houden van de bloedsuikerspiegel.
  • Eiwitstofwisseling; eiwitten komen in de vorm van aminozuren in de lever aan. Uit deze aminozuren kan de lever nieuwe eiwitten vormen. Deze eiwitten worden ofwel afgestaan aan het bloed of zij blijven in de lever waar zij onder andere omgevormd kunnen worden tot enzymen.
  • Vetstofwisseling; in de dunne darm vindt de vertering van vetten naar vetzuren plaats. Deze vetzuren worden naar de lever getransporteerd. De lever verandert de vetzuren van structuur. Zij worden ‘onverzadigd’ gemaakt en zijn daardoor beter bruikbaar voor de stofwisseling. (voor energie / brandstof)
  • Ontgifting Bij de stofwisseling kunnen producten ontstaan die voor het lichaam schadelijk zijn. Maar ook lichaamsvreemde stoffen, zoals medicijnen kunnen schadelijk zijn. De lever is in staat om deze ‘giftige’ stoffen uit het bloed op te nemen en onwerkzaam te maken.

Alvleesklier
De alvleesklier is een langgerekte trosvormige klier, die een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. De medische naam voor alvleesklier is pancreas.
De alvleesklier heeft twee verschillende functies die duidelijk van elkaar onderscheiden moeten worden:
*De exocriene functie die een belangrijke rol speelt bij de vertering van het voedsel.
*De endocriene functie die een belangrijke rol speelt bij het regelen van de bloedsuikerspiegel.
*In de alvleesklier zit ook de ‘Eilandjes van Langerhans’ die onder andere het hormoon insuline en glucagon produceren.

Verteringsproblemen bij:

  • Winderigheid en opgeblazen buik die ontstaat een na het eten.
  • ‘Rommel en geborrel’ in de buik.
  • Een vol gevoel in de maag en darmen alsof het eten ‘blijft hangen’ en niet verder gaat.
    Stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten. (Een rottende eierenlucht duidt op slechte vertering van de eiwitten. Veel gasvorming op gisting door slechte koolhydraten vertering en een plakkerige ontlasting duidt op een slechte vetvertering.)
  • Massieve ‘explosieve’ stoelgang.
  • Schuimende ontlasting met veel slijmproppen.
  • Onduidelijke en vage buikklachten (krampen, steken, zwaar zompig gevoel, een bolle uitpuilende buik).
  • Pijn rondom de navel en zich steeds meer uitstralend naar de hele bovenbuik.
    Slecht kunnen verdragen van koffie, alcohol, gebakken vet, histamine rijke producten zoals ananas, zuurkool, noten, bepaalde vissoorten, kaassoorten, slecht kunnen verdragen van granen (mogelijk granen intolerantie/ allergie).

Aan de basis van onbegrepen darmklachten kunnen verschillende ziektes ten grondslag liggen zoals: chronische vermoeidheid, maag-lever-darmklachten, maagklachten, prikkelbare darm syndroom, spastische darm, enzymproblemen, voedsel allergie, voedingsintolerantie, voedselovergevoeligheid.

Ongeveer 20% van de mensen heeft darmklachten in de vorm van diarree, harde ontlasting, obstipatie (verstopping), buikpijn, krampen, winderigheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en zelfs een opgezette buik. Dit zijn de meest gehoorde klachten wanneer iemand darmklachten heeft. Een veelgehoorde diagnose die wordt gesteld is PDS ofwel het Prikkelbare Darm Syndroom. In dat geval zijn er frequent darmklachten aanwezig, zonder dat daarvoor een medische reden direct aantoonbaar is. PDS klachten worden ook wel ‘functionele’ buikklachten of ‘functionele’ maag- & darmklachten genoemd.

Wat kan Centrum Vitaal voor je betekenen?

Aan de hand van de GezondheidsScan kunnen we zien wat er aan de hand is en krijg je persoonlijk advies op maat wat je eraan kan doen. Denk aan een voedingsadvies op maat met voorstel voor homeopathie en supplementen als dat nodig zou zijn.